La regidoria de Govern Obert de l’Ajuntament de Gata , que dirigeix el regidor Jaume Monfort, va concloure ahir la primera fase de Mou-te per Gata, un projecte que portarà una mobilitat més sostenible al poble, amb un taller participatiu de propostes. Aquesta primera part té com a principal objectiu fer una reflexió col•lectiva al voltant dels desplaçaments quotidians i la qualitat de l’espai públic a Gata.
En aquest, a més del veïnat que ja havia participat en els anteriors esdeveniments del procés participatiu, van estar presents representants polítics i tècnics relacionats amb el projecte.
Durant els darrers mesos, l’equip encarregat de coordinar el projecte, ha estat dinamitzant la participació del veïnat del poble amb un objectiu múltiple, recollir les diverses experiències sobre mobilitat que hi ha al poble, donar visibilitat a les diferents problemàtiques existents al voltant d’aquesta qüestió i obtenir criteris fonamentals per desenvolupar un pla d’intervencions posteriors.
Inicialment, es va fer una pressa de contacte amb els principals agents associatius del municipi, amb qui l’equip es va entrevistar per detectar els problemes i demandes sobre mobilitat més rellevants. Amb alguns col•lectius, per la seua singularitat, aquest primer contacte es va efectuar amb tallers específics per poder recollir millor la seua visió i les seues demandes.
Després de la presentació pública del projecte del 12 de Maig a la terrassa de l’Ajuntament, van començar els tallers participatius oberts a tota la ciutadania. Aquests han tingut com a objectius; l’anàlisi de la situació quant a la mobilitat al poble, identificant realitats i problemàtiques; la visibilització d’aquesta realitat entre la població; i la proposta col•lectiva de solucions per millorar-les.
La N332 com a barrera que divideix el poble, la presència dels cotxes als carrers i els aparcaments, el disseny dels espais públics, els problemes d’accessibilitat, les voreres estretes o la falta d’infraestructura de bicis són algunes de les principals problemàtiques detectades conjuntament pels participants al primer taller anomenat “Pensem Gata”.
Per aquesta raó, i després d’una passejada “Redescobrim Gata” on es van analitzar in situ algunes de les realitats detectades prèviament, va tindre lloc el taller “Decidim Gata” on el veïnat del municipi va poder proposar algunes estratègies per millorar aquestes condicions sociourbanes de mobilitat. Millorar la connectivitat al poble, donar prioritat a altres modes de desplaçaments més enllà del cotxe, transformar els carrers per permetre uns recorreguts més confortables per a tot el món, millorar les infraestructures per a les bicicletes o augmentar la conscienciació sobre mobilitat entre la gent del poble van ser algunes de les propostes recollides.
Totes aquestes propostes han sigut debatudes en un taller multidisciplinari amb la ciutadania, els polítics i els tècnics implicats del poble, amb la finalitat de fer una valoració més ajustada de les possibilitats i la viabilitat de desenvolupament.
Els següents passos del projecte aniran encaminats a definir les línies estratègiques del Pla d’acció municipal sobre mobilitat sostenible, on es definiran les principals accions a desenvolupar els anys vinents, en funció de l’anàlisi col•lectiu realitzat, donant a la ciutadania una ferramenta fonamental per a la millora del seu poble.

Històric de noticies