Gata celebra,el dia 5 de 2018, el 50 aniversari de la representació del Misteri dels Reis Mags, una de les festes més màgica del calendari festiu a la localitat.
Encara que des dels anys 40 se celebrava la festa de reis amb parlaments i repartiment de regals al poble, va ser el 5 de gener de 1968 quan es va realitzar per primera vegada la representació del text teatral creat per Antonio Salvà Roselló.
La regidoria de Festes de l’Ajuntament de Gata i la Comissió de Reis preparen ja els actes de Reis de Gata declarada Festa d’Interès Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana i que enguany lluirà amb més vistositat, si cap, per celebrar aquest aniversari.
Els actes comencen dijous 28 de desembre amb la recollida, per part dels visirs reials, de les cartes de tots els xiquets i xiquetes del poble que tindrà lloc a la plaça de l’església a les 18:30 hores. La comissió de festes se suma a aquest acte amb una xocolatada. A més a més, amb motiu del 50é aniversari es projectaran fotografies antigues , des del mateix dia 28 de desembre i fins al 5 de gener, en el carrer Dr. Gómez Ferrer.
El actes continuen amb el tradicional bàndol que, el dia 4 de gener, els missatgers reials realitzen a poqueta nit anunciant l’arribada dels tres reis.
Divendres 5 de gener arriba l’acte central i més multitudinari amb la representació del Misteri de Reis que començarà a les 18:30 hores al carrer La Pau amb l’acte del Palau d’Hivern d’Herodes, pròxim a Betlem i constitueix el nucli central del Misteri. En aquest acte entren en escena personatges que ja formen part de la nostra tradició com l’Escriba, el missatger reial, els soldats i les concubines, Herodes, la Sibila i com no, els tres reis, Melcior, Gaspar i Baltasar.
Enguany com a novetat, també contarà amb la participació de l’Escola Municipal de Dansa.
Seguidament, els Reis d’Orient, acompanyats per pastors i àngels, es traslladen fins a la Plaça de l’Església per adorar el Jesuset nascut on es produeix un dels moments més màgics, amb la baixada de l’àngel des del campanar.
En acabar el Misteri, arriba el moment més esperat dels menuts, ja que els visirs reials repartiran casa per casa els regals dels Reis, una altra de les peculiaritats de la festa a Gata.
Els actes han estat organitzats per un grup de voluntaris que formen la Comissió de Reis amb la col•laboració amb la Regidoria de Festes de l’Ajuntament de Gata.

Històric de noticies