El divendres 28 d’octubre de 2022 va ser la presentació del Banc de Terres de Gata de Gorgos (Alacant) al Centre Social Intregrado.
Josep Francesc Signes, l’alcalde, va presentar l’acte. El director tècnic de la ADR Buscatierras Joan Carles Caldentey va explicar les conclusions de l?estudi i el funcionament del Banc de Terres. La gran assistència de veïns a l’acte i va fer que es desenvolupés un debat molt interessant, sobre com motivar els propietaris de terres sense ús i parcel·les forestals les inscriguin al Banc de Terres.
Les parcel·les en abandó i semicultiu de Gata de Gorgos representen gairebé el 50% del parcel·lari del municipi, amb un total de 321,6 hectàrees.

Un Banc de Terres consisteix en un registre de camps que els seus propietaris estan disposats a fer un contracte de cessió, parceria o lloguer. Les persones interessades a ampliar la quantitat de terres que treballen o en iniciar una nova activitat agrària, poden consultar aquest registre i contactar amb els propietaris per a veure i arribar a un acord. L’entitat gestora s’encarrega de gestionar els contactes i facilitar els acords.

Les terres en abandó són un forat econòmic pels seus propietaris. Són un reservori de plagues com els rosegadors i malalties com la Xylella fastidiosa. I són causa d’erosió i perill d’incendis forestals. Tindre terres inscrites en el Banc de Terres no t’eximeix la responsabilitat de bones pràctiques agràries com a propietari, fins que no tanques un tracte amb algun interessat.

La posada en marxa del Banc de Terres augmenta les oportunitats de treball i negoci relacionats amb el sector agrari. Si a més es té en compte que treballar la terra suposa gestionar el territori, fixar població i lluitar contra el canvi climàtic, llavors es pot considerar que és una fantàstica iniciativa.

Per a inscriure o demandar terres és molt senzill fes clic sobre el que vulgues:

i plena el formulari. Ens posarem en contacte amb tu i farem reunions informatives amb tots els interessats sobre els tipus de contractes.

Si eres una persona inquieta i vols col·laborar amb la dinamització agrària de Gata de Gorgos, pots apuntar-te en VULL COL·LABORAR AMB EL BANC DE TERRES. Hem creat un grup de suport a totes les activitats programades, i et convocarem a les reunions de coordinació perquè pugues participar i proposar iniciatives relacionades amb l’educació i el medi ambient, l’alimentació saludable i la producció agroecològica.